Медицински факултет: Серолошко испитивање колективног имунитета

?

На Медицинском факултету у Фочи у току су серолошка испитивања која ће дати увид у присуство антитијела на вирус корона грађана Републике Српске. Испитивање, овај факултет реализује заједно са Медицинским факултетом у Бањалуци и Институтом за јавно здравство Српске.

Методом случајног узорка са спискова породичне медицине одабрано је десет породице са подручја Фоче које се серолошки тестирају. Међу њима и трочлана породица Бајловић.

По позиву са Медицинског факултета, одазвали смо се тестирању. Супруг, кћеркица и ја дали смо узорак крви. Драго нам је да учествујемо у истраживању-рекла је Марија Бајловић.

Факултет је претходно, уз подршку Владе РС, набавио неопходну опрему, ЕЛИСА анализатор и друге потребне инструменте уз помоћ којих спроводи истраживање.

Тестирањем ће укупно бити обухваћено 676 породица, односно око 1 700 испитаника из цијеле Републике Српске. Осим узимања узорака крви, упоредо се врши анкетирање чланова домаћинства, појаснила је епидемиолог Биљана Мијовић, помоћник декана Медицинског факултета.

Очекујемо да ћемо до половине децембра све завршити и до краја децембра саопштити резултате и уступити их Институту за јавно здравство на основу којих ће се утврдити какав је имуни одговор становништва. Када дође вакцина моћи ћемо да планирамо колико би требало људи да се вакцинише, а такође ће нам значити истраживање за будуће превентивне мјере и многе друге непознанице-појаснила је Мијовићева.

Декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић рекао је да је на подручју фочанске регије већ узето око 100 узорака крви, те да ће ова регија бити завршена до краја седмице.

Послије тога слиједе сарајевско-романијска регија, Требиње, Зворник чиме наш факултет завршава свој дио посла. Бијељину и Добој покриће Институт за јавно здравтсво, а Бањалуку и комплетан тај сјеверозапад Српске покриће Медицински факултет у Бањалуци-навео је Бокоњић.

Бокоњић је додао да је за сада одзив испитаника за истраживање добар, међутим посао донекле отежавају неповјерење и страх због чега  породице које су насумично изабране не желе да буду тестиране, што се одражава на брзину процеса.

Позивамо породице да се одазову, ово није ништа штетно, узима се узорак крви и тестира на антитијела и на тај начин покушавамо доћи до податка колики је степен заражености становништва у Српској на ковид 19-рекао је Бокоњић.

Поновио је да је циљ серолошких истраживања што прије доћи до резултата како би се развила стратегија кључна за борбу против епидемије вируса корона.

 

Преузето са radiofoca.com