Успостављена сарадња са Универзитетом Акита у Јапану – декану Хабучију почасно звање гостујућег професора

Декан Медицинског универзитета Акита из Јапана Томонори Хабучи данас је на Медицинском факултету Фочa промовисан у почасно звање гостујућег професора.

Свјетски познати хирург урологије одржао је уводна предавања за студенте, а потом и за наставно особље Медицинског факултета Фоча, чиме је званично почела сарадња овог факултета са Медицинским универзитетом Акита.

У оквиру сарадње планирани су размјена студената и професора, као и заједнички научно-истраживачки рад.

Такође, најављена су стручна усавршавања у Јапану и љекара Универзитетске болнице Фоча.

Студенти су данас имали прилику да чују предавања о најновијим достигнућима и високософистицираној технологији у роботској хирургији и молекуларној биологији.  

„Драго ми је да су студенти веома заинтересовани за наша предавања, видим да овдје имају добре услове. У будућности, имаћемо у Јапану доста нових апарата за генетику и роботску хирургију и доста нових технологија, тако да се радујемо да ћемо угостити студенте и љекари са Универзитета у Источном Сарајеву, добродошли су код нас“, рекао је декан Хабучи.

Он је додао да су студенти и професори из Јапана веома заинтересовани за сарадњу, размјену и заједнички рад са колегама у Фочи.

Шеф Катедре за хирургију Медицинског факултета Фоча Ненад Лаловић каже да је након недавног усавршавања љекара и студената из Фоче на Медицинском универзитету Акита, ово прва узвратна посјета.

Лаловић истиче да су овом сарадњом љекари и студенти из Фоче добили прилику да се упознају са најновијим хируршим методама.

„У Јапану је веома напредна лапароскопска и роботска хирургија. На нашим просторима лапароскопска хирургија је у малом проценту присутна, а роботска хирургија се не ради, тако да је то велика прилика за наше љекаре да се усавршавају и виде нове технике“, навео је Лаловић.

Декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић каже да је ово велики дан за ову установу, а резултат је прошлогодишње посјете делегације медицинских факултета из Фоче и Бањалуке универзитетима у Јапану, као и недавне посјете љекара Универзитетске болнице Фоча Универзитету Акита.

„Имамо потписан уговор о сарадњи, а данас смо га конкретизовали кроз то да ће сваке године у оба смјера, барем по два студента током љета ићи у Јапан и долазиће два студента из Јапана код нас. Уз то, договорили смо и размјену наших наставника и специјалиста у смислу усавршавања и учествовања у настави – наши наставници на годину, а њихови на сваке двије године“, рекао је Бокоњић.

Како је навео, два универзитета дефинисаће и заједнички истраживачки пројекат на којем ће радити групе професора из Фоче и Јапана.

Бокоњић је напоменуо да су Вијеће Медицинског факултета Фоча и Сенат Универзитета у Источном Сарајеву једногласно изабрали Хабучија за гостујућег професора.

„Професор Хабучи је уролог, специјалиста хирургије и један од родоначелника роботске хирургије у Јапану, са више од 9.000 цитата на WOS бази, што је стварно невјероватно. Он је прије свега један добар човјек, који истински жели да унаприједи сарадњу између два универзитета и двије земље”, рекао је Бокоњић.

Делегације из Јапана сутра ће посјетити и Универзитетску болницу у Фочи.

Извор Радио Фоча