Три деценије Катедре за хирургију

Промоцијом монографије и додјелом признања заслужним професорима Катедра за хирургију Медицинског факултета Фоча обиљежила је тридесет година постојања и успјешног рада. Укоричено је свједочанство достигнућа и будућности Катедре, уз детаљну историјску ретроспективу.

У сред ратног вихора 1993. године, заједно са факултетом стасала је и Катедра за хирургију у чијем су тродеценијском раду учествовали 112 наставника и сарадника из земаља цијеле бивше Југославије. Сама чињеница да је изњедрила пет академика Републике Српске говори о остварењу визије претходника међу којима је најистакнутији др Бориша Старовић, први декан Факултета и паралелно шеф Катедре за хирургију. Све што су видјели и говорили почетком тешких деведесетих година, три деценије пожртвованог рада су и потврдиле.

Главни уредник монографије, некадашњи декан и шеф катедре, данас академик Вељко Марић истакао је да је 1993. године мало ко могао да помисли да ће Медицински факултет Фоча данас да похађају студенти из више од 20 земаља свијета.

-Нажалост, међу нама нема оних визионара који су стварали факултет, али нисмо их изневјерили и факултет иде само напријед, што је велика ствар за Фочу, ову високошколску установи и универзитет. Монографија је написана на 330 страница и важно је да је ово прва монографија у едицији и мислим да ће сада и остале катедре кренути да напишу своје монографије што ће бити богатство историје овог факултета за оне који долазе послије нас-рекао је Марић.

Катедра је кроз тридесет година окупљала велика имена српске и свјетске хирургије, професоре који су стварали будуће хирурге са изузетним вјештинама. Са правом су, уз Факултет, мотор развоја источносарајевског универзитета, оцјењује ректор Милан Кулић.

-Катедра за хирургију не само што је најбројнија, већ и најквалитетнија кадетра овог универзитета што, између осталог, потврђују многобројнији научни радови у међународним часописима-казао је Кулић.

Са данашњом свечаношћу, Медицински факултет заокружује јубиларну годину.

-Медицински факултет стасава у не само једну респектабилну и озбиљну установу која не гледа само у будућност, него се брине и о прошлости, односно о свим људима који још увијек раде овдје, а и о онима који су оставили неизбрисив траг у стварању и развоју ове установе и којима дугујемо огромну захвалност-рекао је декан Дејан Бокоњић.

Осим професора Медицинског факултета, у раду Катедре тренутно учествују еминентни стручњаци из Србије, Словеније, Црне Горе и БиХ. Визију утемељивача да постоје добри љекари, а мисију да предано и стрпљиво преносе знање будућим генерацијама са поносом настављају и убудуће, рекао је шеф Катедре Ненад Лаловић.

-Имамо одличну сарадњу са катедрама медицинских факултета у Српској, БиХ и земљама у окружењу.Успјели смо у посљедње вријеме да успоставимо сарадњу и са Медицинским факултетом Универзитета у Акити у Јапану. Надамо се да ће сљедеће године на нашој катедри бити промовисана и почасна звања визитинг професора из Јапана- рекао је Лаловић.

За гостујућег професора данас је промовисан Алеш Томажич, представник Клинике УКЦ-а из Љубљане.

-Урадићемо све што можемо да помогнемо овом факултету и болници. У Бањалуци сам видио да имају врхунске услове, овдје је болница нешто мања, али је битна жеља у људима да се подигне на што виши ниво, што је прави пут-рекао је Томажич.

Катедра за хирургију Медицинског факултета у Фочи тренутно броји 65 запослених наставника и сарадника. Са фочанском Универзитетском болницом, наставном базом факултета, студентима и специјализантима годинама пружају одличне услове у стицању клиничких вјештина.

Извор Радио Фоча