Студентски центар понио име Борише Старовића, откривена и биста великану

У  Студентском центру “Бориша Старовић” у Фочи данас је свечано откривена плоча са именом овог истакнутог академика и хирурга, једног од оснивача Универзитета у Источном Сарајеву, чиме је озваничен нови назив за дојучерашњи Студентски дом.

Поводом три деценије постојања Медицинског факултета у Фочи, чији је први декан био академик Бориша Старовић, данас је откривена и биста овом великану испред Музеја Старе Херцеговине, одмах поред недавно постављене бисте првог хирурга у БиХ и једног од првих академика са ових простора Риста Јеремића.

Академик Бориша Старовић био је декан Медицинског факултета у Сарајеву од 1988. до 1993. године, а након оснивања Универзитета у Сарајеву Републике Српске, постављен је за декана Медицинског факултета Фоча.

Медицински факултет у Сарајеву завршио је 1964. године, а специјализовао се у Великој Британији у области  пластичне и реконструктивне хирургије и био је један од водећих пластичних хирурга у Југославији и Европи.

На почетку грађанског рата у БиХ, у априлу 1992. године, био је жртва атентата и пуних 400 дана провео је у заточеништву на Хируршкој клиници чији је био један од оснивача и директор од 1977. до 1993. године.

Био је први декан Медицинског факултета Фоча, а затим и ректор Универзитета у Источном Сарајеву од 2000. до 2005. године.

Од 1997. године је дописни члан Академије наука и умјетности Републике Српске, а 2004. постаје њен редовни члан.

Био је генерални секретар и потпредсједник Академије, те председник Одјељења за медицинске науке.

За свој рад добио је Шестоаприлску награду града Сарајева, Првомајску награду БиХ, Медаљу рада, те 1990. године Повељу хуманости Југославије.

У новембру 2002. године добио је награду Хипократ за животно дјело, а 2003. Велики печат за постигнуте резултате у професији.

Рођен је у Сарајеву 1940, а преминуо је 16. маја 2005. године.

Академик Бориша Старовић остао је упамћен као велики хуманиста и неуморни прегалац у развоју образовања и сталног усавршавања љекара, на чему је бескомпромисно инсистирао.

Откривању плоче и бисте присуствовао је министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир, декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић, начелник општине Фоча Милан Вукадиновић, Наташа Старовић, кћерка Борише Старовића, чланови породице трагично страдалог директора Студентског дома Далибора Пљеваљчића, као и представници Студентског дома.

Извор Радио Фоча