Монографија – драгоцјено свједочанство о настанку Медицинског факултета

Усред ратног вихора, 1993. године, у несигурном времену и сталним опасностима настао је Медицински факултет у Фочи. Група сарајевских професора тамошњег Медицинског факултета предвођена академиком Боришом Старовићем и професорицом Олгом Благојевић, у скоро немогућим условима покренула је факултет за који нико није вјеровао да ће опстати.

Тридесет година касније у Фочи је стасала међународно призната високошколска установа, која на три циклуса студија образује стручан кадар. Прича о три деценије постојања и рада укоричена је у монографију која је синоћ промовисана у Центру за културу и информисање.

Монографија „30 година Медицинског факултета Фоча“ представља драгоцјену збирку података која говори о настанку и развоју ове установе. У изради је, поред уредника, декана Дејана Бокоњића, учествовало 36 аутора, професора и сарадника факултета.

„Монографија је свједок времена који приказује историјат факултета“, рекао је Бокоњић. „Факултет је стасао у озбиљну установу и има шта да се покаже и напише. На 203 странице са 183 фотографије приказан је историјат факултета и његов развој. Видљив је огроман напредак и пут који је пређен. Ово ће служити будућим генерацијама као важан извор информација и чињеница из којих се јасно види шта је све урађено за ових 30 година“, каже Бокоњић.

Међу ауторима и свједоцима стасавања Медицинског факултета је и Радисав Машић. „У књизи је, поред осталог, дат пресјек историјских збивања око Медицинског факултета који је настао у периоду. То вријеме није било нимало наклоњено за ту врсту стварања. Биле су то године у којима је све било прече, у којима је све недостајало и године у којима факултет, у средини која нема традицију високошколског образовања, није имао подршку ни републичке ни локалне власти“, подсјећа Машић. Додаје да је из магацинског простора, гдје је првобитно факултет био смјештен, израсла најбоља високошколска установа Универзитета у Источном Сарајеву.

Поред Бокоњића и Машића, о монографији је говорио и ректор Универзитета у Источном Сарајеву, Милан Кулић који се осврнуо на период када је факултет био угрожен могућношћу пресељења из Фоче, али захваљујући вољи, напорима и ентузијазму запослених то се није десило.

Ово драгоцјено издање свједочи о установи захваљујући којој је Фоча образовни центар.  Данас на Медицинском факултету студира око 2000 студената од чега 330 на енглеском језику.

Извор Радио Фоча