Јубилеј за понос: Медицински факултет у Фочи историјски подвиг српског народа

Медицински факултет Фоча, Универзитета у Источном Сарајеву, основан је у тешким ратним годинама, кренуло се буквално од нуле, да би за три деценије израстао у водећу снагу развоја не само високог образовања, већ Републике Српске уопште, поручено је са свечане сједнице поводом три деценије од оснивања овог факултета.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир рекао је да је овај факултет историјски подвиг српског народа и његове науке на простору Републике Српске.

Будимир је поручио да оно што је у Фочи направљено за 30 година подвиг за 300 година у оним културама и народима, који нису прошли кроз недаће кроз које је српски народ прошао.

„Важно је апеловати на младе будуће докторе да остану у Републици Српској, да је граде, јер она је њихова отаџбина. Ми као Влада улажемо много, а академско особље на овом факултету даје велики напор да се најбољи ишколују и да буду на корист друштва и заједнице која их је школовала“, рекао је Будимир.

Он је додао да су људи који су прије 30 година основали Медицински факултет били визионари који су видјели 300 година унапријед, те да је први декан овог факултета академик Бориша Старовић, којем су данас у Фочи откривени плоча и биста, један од очева и оснивача медицине у Српској.

Министар здравља Ален Шеранић подсјетио је да је Медицински факултет направио задивљујуће резултате за кратко вријеме, те да за образовни и здравствени систем у Српској даје немјерљив допринос стварањем младих и стручних кадрова, не само кроз основне студије, већ и кроз постдипломске студије, специјализације и субспецијализације.

„Медицински факултети у Фочи и Бањалуци имају велики број студената из иностранства, с обзиром да се студијски програми одвијају и на енеглеском језику, што је велики замах за саму Фочу и факултет. Велику захвалност дугујемо гостујућим професорима из Србије, који континуирано дају подршку овом факултету. Никако не смијемо да заборавимао нашег професора Боришу Старовића, који је свима нама оставио визију, велику задужбину да је даље развијамо“, навео је Шеранић.

Јубилеј за понос обиљежен је по слоганом „Млади, али довољно јаки за свијетлу будућност“.

Декан Дејан Бокоњић рекао је да је, поред великих научних достигнућа, који се, између осталог, огледају и у чињеници да на Медицинском факултету успјешно ради Биомедицински центар за научна истраживања, те да да је већ увелико заживио и одсјек за стране студенте на енглеском језику, ова установа постигла и скривени циљ – да се очувају људи на овим просторима.

„Будућност је свијетла и очекујемо доста ствари које се се десити. Прије свега, за пар година школовање ће завршити прва генерација страних студената и тада ћемо моћи да саберемо утиске, анализирамо квалитет свега и евентулано урадимо неке корекције, а почећемо са наставом на енглеском и на сестринству“, рекао је Бокоњић.

Он је истакао да ће им велики вјетар у леђа бити најављена изградња новог павиљона студентског дома за коју је, како је рекао, са више страна обећано да је у завршној фази.

Ректор Универзитета у Источном  Сарајеву Милан Кулић рекао је да је ово велики дан за Медицински факултет, али и за Универзитет, те да је Медицински факултет у Фочи мотор развоја Универзитета и општине Фоча.

„Резултати које постиже су заиста импресивни- то је први медицински факултет у БиХ који је прошао спољну акредитацију 2013, а оно на шта смо посебно поносни, а гдје смо понови први, је то да је овај факултет први почео са наставом за стране студенте на енеглеском језику на студијском програму медицина. Ове године уписали смо прву генерацију на студиском програму стаоматологија на енглеском језику, а врло брзо очекујем да ће почети и настава на енглеском на студисјком програму здравствена њега и специјална едукација и рехабилитација“, рекао је Кулић.

Од свог оснивања Медицински факултет има подршку Општине Фоча.

Начелник Милан Вукадиновић казао је да три деценије Факултета чине Фочу поносном и истрајном у напорима да се још више развија.

“Одлучни смо у намјери да останемо овдје, а са Медицинским факултетом наша будућност је сигурна. Градићемо још један студентски дом, а осим што је Студентски центар понио име по уваженом академику Бориша Старовићу који нас је све задужио, лично ћу се потрудити и покренути иницијативу да коначно једна улица у граду понесе његово име”, рекао је Вукадиновић. 

На свечаној сједници у Градском позоришту уручене су награде, признања и захвалнице појединцимам, установама и организацијама, који су помогли развој факултета.

Плакетама, највећим признањем факултета награђени су проф. др Дарија Кисић Тепавчевић и Медицински факултет Универзитета у Београду.

Извор Радио Фоча