Промовисано 88 дипломаца и пет мастера Медицинског факултета

На свечаности у Градском позоришту у Фочи данас су уручене дипломе за 88 дипломаца и пет мастера Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, који су звања о завршеном школовању стекли у претходној академској години.

У години када овај факултет слави 30 година постојања, дипломе је добило 45 доктора медицине, седам доктора стоматологије,  20  дипломираних медицинара здравствене његе, 16 дипломираних студената специјалне едукације и рехабилитације и пет мастера специјалне едукације и рехабилитације.

Новопечени љекари положили су Хипократову заклетву, а на свечаности су уручене и награде, по одсјецима, дипломцима који су током школовања имали најбољи просјек оцјена.

Сава Милојевић из Билеће, који је на одјсеку медицине најбољи дипломац, већ је почео да ради у требињској Болници, на одјељењу интерне медицине, као специјализант кардиологије.

„Диплома свакако не значи крај учења, планирам да упишем докторске студије на Медицинском факултету у Фочи, уписао сам специјализацију из кардиологије на Медицинском факултету у Бањалуци, тако да ћу упоредо ићи и на један и на други универзитет. Надам се максималном усавршавању,  уз кодексе, како медицинске и савремене, тако и трационалне и хиландарске, да останем вјеран својим пацијентима уз једину награду да ме не забораве у својим молитвама“, рекао је Милојевић.

Ана Марија Татић из Српца, набоља на одсјеку специјалне едукације и рехабилитације, каже да јој је студирање у Фочи одлична основа за даљи развој каријере.

„Специјална едукација представља једну од најмлађих грана у медицини и самим тим отвара врата и широк спектар даљег истраживања и напредовања у раду. На трагу сам запослења, понуде имам, надам се и сарадњи са факултетом, али ја сам млада мајка, па док прво то обавимо“, рекла је Татићева.

Декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић каже да овогодишња промоција дипломаца има посебну тежину, јер је ово година њиховог великог јубилеја, те да су Републике Српска, али и Федерација БиХ и земље у окружењу, одакле долазе њихови студенти, данас добили доста добрих стручњака.

„Оно што смо им пренијели као поруку јесте да прво буду добри људи, да буду хумани, да поштују основна начела етичности и да се према свим људима понашају на исти начин. Друга ствар, надам се да смо им усадили довољно знања и вјештина да кроз свој рад помажу човјечанству и на прави начин промовишу овај факултет“, каже Бокоњић.

Он је додао да су дипломе Медицинског факултета Фочa веома цијењене и свуда прихваћене, те да њихови студенти раде широм свијета.

„Сљедеће године кренућемо у додатни искорак, уз подрушку Агенције за високо образовање Републике Српске са Мађарском националном агенцијом за осигурање квалитета ићи ћемо у процес међународне акредитације, што ће нам додатно бити битно за будућа признавања и будући лаганији процес еквиваленције наших диплома у иностранству“, рекао је Бокоњић.

Од 17 факултета и академија Универзитета у Источном Сарајеву, Медицински факултет Фочa је најбројнији и на њему тренутно студира 1.915 студената, од којих је више од 300 који студирају медицину и стоматологију на енглеском језику.

Студенти долазе из свих земаља бивше Југославије, те из више од 20 земаља Европе и свијета.

Школовање на овом факултету у три деценије његовог постојања успјешно су завршила 1.723, од 5.511 уписаних студената.

На факултету је запослено 230 наставника и сарадника.

Извор Радио Фоча