Изложбoм „Четврт вијека Медицинског факултета“ почеле свечаности поводом обиљежавања 25 година постојања Медицинског факултета у Фочи

Изложба „Четврт вијека Медицинског факултета“ која приказује хронолошки слијед догађаја, докумената и личности који су допринијели стварању и развоју ове високошколске установе отворена је у фочанском Музеју „Стара Херцеговина“. Свевременска музјеска збирка, састављена од 64 документа и 62 фотографије, тако је постала трајни свједок настанка Факултета који, са својом наставном базом Универзитетском болницом у Фочи, с правом носи епитет четвртог стуба истока Српске.

Тачно прије двадесет пет година, 15.октобра, 1993.године, у Фочи су почели са радом Медицински и Стоматолошки факултет као сукцесори истоимених факултета у Сарајеву, на иницијативу избјеглих сарајевских професора, предвођених деканом факултета Боришом Старовићем.

Управо је 1993.година била пресудна за будући развој образовања у Српској, фочанске болнице, али и развоја цијеле Фоче. Великим напором и пожртвовањем тадашњих ентузијаста факултети расту, стасавају и развијају се заједно са Републиком Српском, у времену док букти Одбрамбено-отаџбински рат. Циљ је био јасан, створити високошколску установу по угледу на најбоље факултете у окружењу. Са данашњег аспекта, научних радника овог факултета и Универзитета у Источном Сарајеву, у томе се и успјело………….

Комплетан чланак је доступан на сајту Радио Фоче