Одржан међународни конгрес доктора стоматологије

Међународни конгрес стоматолога окупио је на фочанском Медицинском факултету бројне стручњаке из ове области из РС, БиХ, Србије и Македоније који ће представити новине у савременој пракси лијечења болести уста и зуба и размијенити знања и искуства.

Здравље зуба код становништва у РС није на задовољавајућем нивоу, оцјењују стручњаци. Због недовољне свијести о очувању, старија, али и средња популација још увијек се окреће уградњи фиксних и моблилних протеза, умјесто да на вријеме посвете пажњу оралном здрављу. Један од задатака стоматолога јесте превенција у раном дјетињству, каже Сања Гњато, специјалиста за стоматолошку протетику Медицинског факултета у Бањалуци.

– Треба кренути са превенцијом у најранијем узрасту, од беба, па надаље, посветити велики значај превенцији и поправљању зуба у школском и предшколском узрасту, а не као што је случај у школским ординацијама да дјеца када добију шестице морају да их ваде. То је примарни задатак и апел широј заједници да воде рачуна о превенцији и стању оралног здравља –рекла је Гњато.

Бројке показују да Републици Српској не мањка стоматолошког кадра. Тренутно је хиљаду и двије стотине лиценцираних стоматолога, док је на бироу рада стотинак стоматолога. У Комори доктора стоматологије РС очекују скорије отварање стоматолошких амбуланти у школама, али и бољи однос Фонда према приватним здравственим установама.

-Приватне стоматолошке ординације у РС немају уговоре са Фондом, док све друге имају. Надамо се да ће се то промијенити и појавиће се простор за запошљавање младих доктора стоматологије у нашим ординацијама-рекао је предсједник Коморе, Младен Мишељић.

Комплетан чланак прочитајте на сајту Радио Фоче