Izložbom „Četvrt vijeka Medicinskog fakulteta“ počele svečanosti povodom obilježavanja 25 godina postojanja Medicinskog fakulteta u Foči

Izložba „Četvrt vijeka Medicinskog fakulteta“ koja prikazuje hronološki slijed događaja, dokumenata i ličnosti koji su doprinijeli stvaranju i razvoju ove visokoškolske ustanove otvorena je u fočanskom Muzeju „Stara Hercegovina“. Svevremenska muzjeska zbirka, sastavljena od 64 dokumenta i 62 fotografije, tako je postala trajni svjedok nastanka Fakulteta koji, sa svojom nastavnom bazom Univerzitetskom bolnicom u Foči, s pravom nosi epitet četvrtog stuba istoka Srpske.

Tačno prije dvadeset pet godina, 15.oktobra, 1993.godine, u Foči su počeli sa radom Medicinski i Stomatološki fakultet kao sukcesori istoimenih fakulteta u Sarajevu, na inicijativu izbjeglih sarajevskih profesora, predvođenih dekanom fakulteta Borišom Starovićem.

Upravo je 1993.godina bila presudna za budući razvoj obrazovanja u Srpskoj, fočanske bolnice, ali i razvoja cijele Foče. Velikim naporom i požrtvovanjem tadašnjih entuzijasta fakulteti rastu, stasavaju i razvijaju se zajedno sa Republikom Srpskom, u vremenu dok bukti Odbrambeno-otadžbinski rat. Cilj je bio jasan, stvoriti visokoškolsku ustanovu po ugledu na najbolje fakultete u okruženju. Sa današnjeg aspekta, naučnih radnika ovog fakulteta i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u tome se i uspjelo………….

Kompletan članak je dostupan na sajtu Radio Foče