Свјетски дан оралног здравља

Поводом Свјетског дана оралног здравља, који се сваке године обиљежава 20.марта, професори и студенти Медицинског факултета, одсјек Стоматологија спровели су низ активности за ученике првих разреда у двије основне школе у Фочи.

Осим обуке о правилном одржавању оралне хигијене, кроз едукативне радионице указано је на значај исхране у очувању оралног здравља. Колико је важно да дјеца на вријеме усвоје хигијенске навике говоре подаци да је у овом узрасту свако пето дијете са једним обољелим сталним кутњаком који ниче у шестој години, истакла је професорка Бојана Давидовић. Поразавајуће је да након годину или можда и мање од ницања зуба имамо велики број дјеце са обољелим зубима и да са већ осам или девет година трећина од те дјеце трајно губи зубе.

Тема Свјетског дана оралног здравља за трогодишњу кампању 2024-2026 гласи “Срећна уста су Срећно тијело”, указујући на нераскидиву везу између оралног и општег здравља. Основни циљ обиљежавања овог датума је повећање свијести о значају бриге о оралном здрављу као важне основе очувања општег здравља.

О важности редовних стоматолошких прегледа говорила је дјечији стоматолог Јована Хриса Самарџија. Стоматолошки прегледи нису само за идентификацију и лијечење проблема – такође имају кључну превентивну улогу. Приликом посјете стоматологу, осим прегледа, добићете корисне савјете о правилној оралној хигијени, прехрани и њези зуба код куће, што је кључно за дуготрајно здравље вашег осмјеха.

Сви ученици првих разреда добили су поклоне – Curaprox четкице и дипломе за лијеп осмјех.