Дан отворених врата УИС у Фочи: Велико интересовање средњошколаца

Универзитет у Источном Сарајеву данас је у Фочи средњошколцима из регија Источна и Стара Херцеговина представио студијске програме својих 15 факултета и двије академије.

Универзитет, чије су организационе јединице смјешетене у девет локалних заједница, од Требиња до Брчког, нуди 55 студијских програма на првом циклусу студија.

Уз 48 студијских програма на српском језику, овај универзитет има и седам студијских програма на страним језицима, тачније на енглеском медицину, стоматологију, три студијска програма Електротехничког и један програм на Технолошком факултету, те на руском језику студијски програм Музичке академије.

Ученици од Требиња до Вишеграда могли су да сазнају које су све предности студирања на Универзитету Источно Сарајево.

Анђела Ивановић из Фоче и Анастасија Пајић из Требиња кажу да их највише занима медицина и да себе у будућности виде као љекаре, док Фочак Стефан Вуковић мисли да ће се опредијелити за глуму. Огњен Бошковић из Гацка двоуми се између теологије и филозофије.

“Универзитет у Источном Сарајеву има великих могућности, доста тога је занимљивог. Највише су ме привукли Богословски и Филозофски факултет”, каже Огњен.

Студент треће године Медицинског факултета Франческо Торкиа из Италије, тачније са Сицилије, будућим студентима је поручио да се неће покајати ако одаберу неки од факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

“Медицински факултет Фоча је одличан, професори су одлични, администрација и исто тако Фоча је добра. Када сам тек дошао овдје, мислио сам мали је град, да ћемо можда имати неких проблема, али је стварно прелијепа, има добре људе, који су увијек спремни и заинтересовани да упознају нас стране студенте. Студенти који упишу овдје факултет биће сретни”, рекао је Торкиа.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић каже да је велико интересовање средњошколаца за Дан отворених врата добар знак да би се доста њих могло одлучити за неки од два јавна универзитета у Републици Српској.

Он је истакао да је образовање на ова два универитета веома квалитетно.

“Ми смо у посљедњих неколико година успјели задржати да не дође до пада интересовања за студирање на нашем универзитету. Није то драстично велики број, али се у сваком случају број дјеце која студирају на нашем унивезитету повећава. Уз помоћ Владе Српске, чинимо све да се услови за студирање побољшају и они су у посљедњих неколико година веома добри, прије свега мислим на студентски стандард, али и на инфраструктурна улагања”, рекао је Кулић.

Ректор је позвао ђаке који завршавају средње школе да прије свега уписују универзитете у Републици Српској, што је, како је навео, једна врста лојалности, поштовања и друштвене одговорности према Републици Српској и онима који су је стварали.

На Универзитету у Источном Сарајеву знање тренутно стиче око 9.000 студената.

Извор Радио Фоча