Свјетски дан оралног здравља 2022.године

Поводом Свјетског дана оралног здравља, наставници Медицинског факултета у Фочи, одсјек стоматологија, посјетили су ученике у подружним школама: Брод на Дрини (О.Ш. Веселин Маслеша) и Миљевина (О.Ш. Свети Сава). Тим поводом извршена је промоција оралног здравља а свим ученицима су подијељени поклони, четкица за зубе Curaprox као и брошура на којој је демонстрирана правилна техника прања зуба.

Каријес (обољење зуба) и парадонтопатије (обољење потпорног апарата зуба) су најраспрострањенија обољења данашњице. Ове болести могу негативно утицати на сваки аспект живота и тиме нарушити емоционално, социјално, ментално и цјелокупно физичко благостање сваког појединца. Међутим, веома важно је знати да се поменута обољења могу спријечити и излијечити у раној фази.
Због тога је изузетно значајно да дјеца добију основне информације, али и смјернице за очување здравља зуба, као и могућности за континуирану превенцију. Овом приликом дјеци је указано да је брига о млијечним и сталним зубима кључна за здравље усне дупље током цијелог живота. Уста и усна шупљина не могу се посматрати изоловано од осталих дијелова тијела. То значи да брига о цјелокупном здрављу почиње у раном дјетињству и то управо хигијеном и његом усне дупље и свих њених ткива, истакла је Проф др Бојана Давидовић
Парадонтолог, виши асистент др Јелена Лечић, је показала на који начин и коју технику прања зуба треба да примјењују дјеца која имају правилан зубни низ, дјеца која носе ортодонтске апарате или дјеца која имају упаљене (инфламиране) десни. Такође је објаснила да већина оралних болести има заједничке етиолошке факторе са другим обољењима као што је дијабетес, повећан ризик од срчаних обољења, реуматских обољења и др.


До прије 20 година права ријеткост је била видјети дијете које има здраве или саниране млијечне зубе. Данас је ситуација у Фочи много боља. Свако треће дијете које родитељи доведу на преглед у Специјалистички центар за стоматологију, долази због санације млијечних зуба. Треба истаћи да се повећао и број дјеце који долазе на редовне контролне прегледе. Због тога желим похвалити родитеље који су схватили да здрави млијечни зуби значе да ће њихово дијете моћи правилно да се храни, правилно да изговара гласове, да ће бити поштеђено бола и других компликација које обољели зуби могу да изазову и , наравно, да ће имати најљепши осмијех на свијету.
Како би “били поносни на своја уста”, циљ ове промоције је да код сваког дјетета развијемо свијест о важности бриге за сваки зуб, али и о значају оралног здравља у очувању општег здравља.”- истакла је Свјетлана Јанковић