СВЕЧАНА ПРОМОЦИЈА ДИПЛОМИРАНИХ СТУДЕНАТА МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛТЕТА

Додјелом диплома и полагањем Хипократове заклетве, 111 дипломаца четири студијска програма Медицинског факултета у Фочи свечано је ступило у љекарску професију, а уједно су промовисана два магистра медицинских наука, један мастер здравствене његе и два мастера специјалне едукације и рехабилитације. На церемонији у Градском позоришту, дипломе су добила 52 доктора медицине, 20 доктора стоматологије, 21 медицинар здравствене његе и 18 професора специјалне едукације и рехабилитације који су студије завршили у протеклих годину дана.

Миланка Тривковић из Зворника љекарску професију потврђује са просјеком 9,76 и титулом најбољег студента студијског програма Медицина. Дугогодишњи труд, рад и учење већ је крунисала запослењем у зворничком Дому здравља.

-Медицина је јако захтјевна, тражи пуно одрицања, труда и рада, али ко се пронађе у томе и воли је, истраје и успије на крају. Поносна сам на ову награду, а тренутно радим као као доктор породичне медицине у Дому здравља у Зворнику, задовољна сам заиста-рекла је Тривковићева.

Дипломци Медицинског факултета у Фочи тражени су широм региона. Како би квалитетом били још конкурентнија високошколска установа, најављени су и планови за наредни период, међу којима су модернизација наставе, акредитација студијских програма-специјалне едукације и рехабилитације и здравствене његе, инфраструктурни пројекти и проширење капацитета зграде Факултета.

-Први план је увођење наставе на енглеском језику, то је оно што је кључно за наредну годину. Имаћемо неких педесетак страних студената и то ће бити много значајно за интернационализацију нашег факултета, универзитета и локалне заједнице. Наше докторске студије и Центар за биомедицинска истраживања већ дају велике резултате, објављују се научно-истраживачки радови у озбиљним часописима на сци листи-рекао је Дејан Бокоњић, декан Факултета.

Медицински факултет у Фочи за 26 година постојања и рада израстао је у у озбиљну и респектабилну институцију посвећену највишим стандрадима у образовању и научном истраживању. Са правом важи за перјаницу Универзитета у Источном Сарајеву.

-То је најбољи факултет нашег Универзитета, по томе што је једини који је већ у јуну испунио уписну квоту, затим према броју пројеката у којем учествују наши наставници и сарадници, према броју цитата и објављених радова у међународним часописима са импакт фактором, као и према квалитету размјене студената и асистената-навео је Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву.

Факултет данас има четири студијска програма – медицина, стоматологија, здравствена њега и специјална едукација и рехабилитација, а 2014. године заживио је и трећи циклус студија. На факултету тренутно студира око 1.500 студената из Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе.

Досад постигнути резултати Медицинског факултета гаранција су дуговјечности искључиво на квалитету.

Извор: Радио Фоча