Шести конгрес стоматолога окупио еминентне стручњаке из региона

У оквиру обиљежавања 30 година Медицинског факултета у Фочи, организован је Шести конгрес стоматолога са простора бивше Југославије. Овај научни скуп се, иначе, одржава сваке године у Фочи, а сад је окупио око 600 стоматолога који су представили иновације у лијечењу зуба, савремене процедуре и превентивне мјере у овој области.

Здравље зуба, али и њихова естетика, проблеми који су присутни у процедурама, неке су од тема конгреса који се јуче и данас одржава у Фочи. Еминентни стручњаци из области стоматологије одржали су предавања, а у неколико радионица представљене су савремене методе лијечења зуба.

Ванредни професор Стоматолошког факултета Свеучилишта у Загребу, Ивона Баго одржала је предавање на тему „Тродимензионална дезинфекција ендодонтског простора“, гдје је указала на сложеност код чишћења унутрашњости зуба. „Приликом механичке обраде зуба, проблем доносе микроорганизми који могу изазвати компликације након протетских радова, па је, самим тим, велика одговорност на љекару. Данас имамо на располагању стандардне иригансе који имају своје дјеловање у одређеним фазама, међутим, најбитније је осигурати активну измјену ириганса у каналу коријена“, поручује др Баго.

У новом времену боља је доступност савремених материјала који се користе у имплантолошкој пракси и протетици. На тему естетике зубних надокнада говорила је доцент Бранка Трифковић, са Клинике за стоматолошку протетику Стоматолошког факултета у Београду. „Имплантологија је у посљедњих десет година значајно напредовала, кад су у питању квалитет имплантата и развој стоматолошких материјала и дигиталних технологија. У перспективи, очекујем да ће за десет година комплетна протетика бити дигитална што ће значајно олакшати рад, али и побољшати комфор услуга када је ријеч о пацијентима“, каже Трифковићева. Квалитет нових материјала доприноси великом проценту успјешности прихватања и опстанка имплантата у усној дупљи, а то показују дугогодишње клиничке студије. „Све већи број пацијената се одлучује на такву врсту терапије, што им побољшава квалитет живота али и естетске и функционалне карактеристике“, додала је.

У оквиру јучерашњих активности одржано је пет радионица, које су увелико допринијеле квалитету конгреса, каже помоћник декана за Стоматологију, Никола Стојановић. „То су радионице гдје је до сат времена предавања полазницима демострирано шта треба да се ради, а онда они на тим истим моделима раде сами“, каже Стојановић. Он наглашава да овај од претходних конгреса издваја масовност и изразио је задовољство учешћем доктора из Македоније, Црне Горе, Хрватске и Словеније, а редовно долазе и стоматолози из Србије.

Конгрес овог типа и овог обима значајан је за развој Медицинског факултета у Фочи, каже декан ове високошколске установе, Дејан Бокоњић. „Осим науке и наставе, за Медицински факултет је јако важна интернационализација. Кроз конгресе, поред преноса стручне и научне мисли, то су мјеста за упознавања, учвршћивања постојећих веза и сарадњи, па могу констатовати да је ово један изврстан догађај и за факултет и за Фочу“, каже Бокоњић.

Шести конгрес стоматолога који се одржава у Фочи један је од највећих на Балкану, истакли су организатори.