Савременом методом до природног изгледа зуба

Захваљујући методи лијечења „све на четири“ коју је увео Специјалистички центар за стоматологију Медицинског факултета у Фочи пацијентима је омогућено једноставније и брже рјешавање недостатка зуба савременим начином уградње имплантата. Ријеч је о безболној хируршкој процедури која омогућује потпуну реконструкцију зубног низа уградњом четири имплантата у обје вилице.

Једна од предности ове методе је и што је за отклањање безубости довољна само једна хируршка интервенција. Уградњом имплантата на овај начин избјегавају се комплексне процедуре, а зубима се враћа функционалност и потпуно природан изглед.

-Метода „све у четири“ представља иновацију у области денталне заштите пацијената и омогућава да пацијент који је без зуба у једној посјети добије нове зубе. Односно да робусну мобилну надокнаду замијени фиксном, која  у потпуности може да опонаша естетику и функцију природних зуба. На тај начин пацијентима значајно побољшавамо квалитет живота-рекла је Смиљка Цицмил, професор студијског програма стоматологија Медицинског факултета Фоча.

Све више савремених процедура у Специјалистичком центру за стоматологију од велике је корисити пацијентима, али и студентима.

Већи број стоматолошких услуга омогућиће и нова савремено опремљена клиничка сала, чије је опремање по свјетским стандардима из властитих средстава финансирао Медицински факултет у Фочи.

-Студенти имају прилику да виде нове процедуре и да раде више. Самим тим повећава се број обавезних вјештина које морају да савладају током студуја. На тај начин добијамо боље студенте. У плану нам је повећање броја специјализаната који ће овдје да бораве и са тог аспекта веома је важно да имамо довољно простора за њих, како би могли да раде и виде нове процедуре које се можда на другим мјестима не могу видјети-рекао је декан Медицинског факултета Фоча Дејан Бокоњић.

Бољи услови рада уз примјену савремених метода и процедура лијечења обољења зуба студентима, будућим докторима стоматологије омогућавају и већу конкуренцију на тржишту рада, истиче Никола Стојановић, помоћник декана за студијски програм стоматологија.

-Вас сутра нико неће да пита да ли сте завршили факултет у Фочи, Бањалуци, Сарајеву или Мостару, већ да ли знате да радите или не знате. Бенефит увођења нових терапијских процедура је и што ми на тај начин ширимо лепезу услуга пацијентима-рекао је Стојановић.

Медицински факултет у Фочи од ове академске године покренуо је и специјалистичку наставу за докторе стоматологије.

-До сада смо имали велики број специјализаната који су прошли кроз клинике гдје смо им били ментори, али први пут организујемо наставу на факултету у Фочи. Желимо да достигнемо већи ниво, да људи имају приступ различитим изворима информација и различитим предавачима. Свако на свој начин има нешто ново да покаже и нико нема монопол над науком и знањем. Сви ћемо им пренијети оно што знамо-рекао је Слављуб Томић, професор студијског програма стоматологија Медицинског факултета Фоча.

У фочанском Специјалистичком центру за стоматологију пацијентима је омогућено лијечење свих облика болести зуба уз упутницу породичног љекара.