Промоција оралног здравља 2021

 

Наставници, сарадници и студенти Медицинског факултета у Фочи, студијског програма стоматологија, посјетили су дјечији вртић „Чика Јова Змај“ у Фочи. Циљ посјете је био промоција оралног здравља и едуковање малишана како да на правилан начин одржавају хигијену уста и зуба те коју врсту намирница да фаворизују у исхрани. Због тренутне епидемолошке ситуације акција је спроведена на отвореном а дјеца су заједно са својим васпитачима била организована у тимове. Сваки тим је имао различит задатак: правили су маске у облику зуба, израђивали тродимензионане „здаве-веселе“ и „болесне-тужне“ зубе, бојили зубе итд.
Троје студената из гумачке студентске секције су извела кратак, комичан али и врло поучан скеч. Порука је била јасна: ни једно дијете не треба да се плаши стоматолога јер они су ту да помогну да зуби буду здрави цијели живот.
У изјави за медије проф. др Свјетлана Јанковић је истакла да се већ традиционално, сваке године, превентивне активности спроводе код малишана предшколског уздраста али нам је индиректни циљ да подстакнемо родитеље да редовно воде своју дјецу на стоматолошке прегледе и да то треба да постане навика која је гарант за сигурно здравље зуба али и других оралних ткива. Нагласила је да су све стоматолошке услуге у Републици Српској дјеци до 15 година апсолутно бесплатне и да родитељи имају највећу одговорност за здравље зуба своје дјеце.
Виши асистент др Јелена Лечић је објаснила да се у Специјалистичком центру за стоматологију у Фочи пружају све терапијске процедуре које се изводе на примарном, секундарном и терцијарном нивоу. Мјесец јун је проглашен за мјесец „даривања“ тако да ће сваки пацијент, који дође на преглед у јуну мјесецу, добит на поклон четкицу (Curaprox ) и пасту за зубе.
Захваљујући спонзорима, Curaprox и Dental SM-у, свим малишанима (њих око 200) су подијељени поклони сетови за прање зуба. Сет је садржавао: четкицу за прање зуба, чашу, пјешчани сат који је градуисан на 3 минута као и сликовито упутство за прање зуба. Због тога што су били врло креативни и пажљиви слушаоци сваком дјетету су подијељене дипломе за „сјајан осмијех“.