Посјета премијера Републике Српске нашем факултету

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће у Фочи бити проширени капацитети за смјештај домаћих студената, док ће у сарадњи са општином бити изграђен нови објекат за смјештај страних студената којих је све више на Медицинском факултету у Фочи. Вишковић је истакао да је фочански Медицински факултет са Универзитетском болницом, као наставном базом, понос Републике Српске.

Премијер Вишковић обишао је новоопремљени спрат зграде Медицинског факултета у Фочи и увјерио се у квалитет рада и наставе ове високошколске установе коју тренутно похађа више од 1 700 студената из региона, Европе, Азије и Америке. Трећа је академска година, од када су први у РС организовали наставу на студијском програму медицина на енглеском језику и до сада уписали више од 200 страних студената.

Рекордан број уписаних захтијева проширење постојећих капацитета и градњу нових објеката за смјештај страних студената. Ове пројекте чврсто ће подржати Влада Републике Српске, најавио је премијер Радован Вишковић.

-Договорили смо да се за домаће студенте обезбиједе нова мјеста у постојећем дому проширивањем капацитета. Исто тако, заједно са општином Фоча да саградимо објекат смјештајног капацитета за стране студенте који желе да долазе у Републику Српску, у Фочу и да овдје студирају. Радиће се пројектно-техничка документација и Влада ће помоћи да кренемо у реализацију. То није нешто што ће се направити за мјесец или до краја године, већ ће да траје минимално двије до три године, а учинићемо све да то буде и брже- рекао је Вишковић.

Медицински факултет, током три деценије постојања и рада, израстао је у стуб развоја Фоче, Универзитета у Источном Сарајеву и источног дијела Републике Српске. Континуирана подршка стиже од локалне заједнице, универзитета широм Европе и од Владе РС.

-Захваљујући томе овај факултет спада у групу реномираних установа у региону, препознати смо од других универзитета и пожељан партнер, а  као круна рада дугог три деценије дошао је одсјек на енглеском језику. Трудићемо се да и даље будемо квалитетан факултет, да испуњавамо мисију, да осим што дајемо добро образовање студентима, да дајемо допринос и науци, те да будемо мотор развоја локалне заједнице, ове регије и читаве Републике Српске-рекао је декан Факултета Дејан Бокоњић.

Медицински факултет прије двије године добио је ново рухо, захваљујући пројекту енергетске ефикасности, који је финансирала Влада Српске. Факултет је својим средствима и уз подршку локалне заједнице доградио и један спрат, који је  уз помоћ Владе модерно опремљен.

Предсједник Владе Радован Вишковић поручио је да ће Медицински факултет, као значајна образовна институција за Српску, и даље моћи да рачуна на помоћ и подршку Владе Републике Српске. Премијеру Вишковићу уручена је плакета за допринос развоју факултета.

Пеузето са Радио Фоча.