Одржан 5. Међународни конгрес доктора стоматологије у Фочи

Медицински факултет Фоча је 7. и 8. октобра био домаћин 5. Међународног конгреса доктора стоматологије, који је организован у сарадњи са Комором доктора стоматологије Републике Српске. Циљ конгреса је био да се направи презентација резултата најновијих истраживања, прикажу најновија искуства из праксе и отворе нови путеви за интеграцију различитих приступа и терапијских поступака у стоматологији.

У оквиру конгреса еминентни предавачи са седам Универзитета, Универзитета у Београду, Универзитета у Новом Саду, Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици, Свеучилишта у Загребу, Универзитета у Сарајеву и Универзитета у Источном Сарајеву, одржали су предавања по позиву за преко 400 учесника из земље и региона.

Научни дио конгреса је обухватао и усмене и постер презентације на којима су презентовани резултати научноистраживачког и стручног рада учесника конгреса из различитих области стоматологије.

Првог дана конгреса организована су два округла стола „Дигитална стоматологија“ и „Регенеративне и ревитализационе процедуре у стоматологији“, а другог дана конгреса и курс „iTOP- Individually Trained Oral Prophylaxis“. Садржај конгреса обогатила је изложба стоматолошке опреме и материјала.

“Годинама уназад Фоча је у октобру престоница стоматологије. Oве године направљен је огроман искорак и љествица је подигнута на највећи ниво, a наш циљ је да се полако намећемо као лидери у региону”, рекао је проф. др Стојановић Никола, помоћник декана за Стоматологију Медицинског факултета Фоча.

“Чињеница да се читав регион и струке и науке окупи у Фочи довољно говори о значају Медицинског факултета. Настојаћемо да сваке године идемо напријед”, изјавио је декан Медицинског факултета Фоча проф. др Дејан Бокоњић.

Медицински факултет Фоча је за вријеме одржавања конгреса био домаћин сједнице Извршног одбора и Скупштине Коморе доктора стоматологије Републике Српске, на којима је изражена жеља за унапријеђењем стоматологије на овим просторима.

У циљу јачања регионалне сарадње, унапређења курикулума студија стоматологије и усаглашавањa са европским образовним простором и препорукама Европске комисије, на Медицинском факултета Фоча je по први пут одржан округли сто на којем су учествовали декани са сарадницима са Стоматолошког факултета Универзитета у Београду, Медицинског факултета Универзитета Црне Горе, Свеучилишта у Мостару и Медицинског факултета Фоча, заједно да предсједницима Коморе доктора стоматологије Републике Српске, Стоматолошке коморе Србије, Стоматoлошке коморе Федерације БиХ и Стоматолошке коморе Сјеверне Македоније. Округли сто је захваљујући подршци портала stomatologija.me директно преко live stream пратило више од 3.000 доктора стоматологије.

За допринос развоју и афирмацији Медицинског факултета Фоча, уручене су захвалнице декану  Стоматолошког факултета Универзитета у Београду проф. др Алекси Марковићу и предсједнику Коморе доктора стоматологије Републике Српске др спец. Саши Дабићу.