Најбољи свјетски стручњаци на фочанским данима хирургије

Хирургија јетре и панкреаса, стома, и други хируршки захвати на пацијентима – теме су 15. Симпозијума Удружења хирурга Републике Српске и Хируршке секције Српског љекарског друштва Србије са међународним учешћем, који се традиционално одржава у Фочи.

Један од предавача научног скупа, који је окупио више од стотину љекара са простора Србије, Републике Српске, БиХ, Словеније, Мађарске и Јапана, је и професор јапанског Универзитета Акита и водећи хепатобилијарни хирург, Арита Јуничи.

Представио је предности кориштења интраоперативног ултразвука у хирургији јетре.

-У питању је ултразвучна техника уз примјену интравенског контраста у ресекцији јетре и панкреаса. Оно што је специфично за ову методу јесте да се уз помоћ тог апарата могу открити неке нове промјене код пацијената које нису откривене ЦТ-ом или магнетном резонанцом, дакле врло брза и ефикасна метода којом се могу открити промјене на јетри-појаснио је Јуничи.

Јуничи, којем је Медицински факултет у Фочи свечано уручио потврду о статусу гостујућег професора медицине на српском и енглеском језику на овој високошколској установи, изразио је задовољство указаном приликом да студентима и љекарима Универзитетске болнице Фоча, која је наставно-научна база Факултета, пренесе своје знање, искуство и вјештине у лијечењу болести јетре, панкреаса и колоректалних карцинома.

О електростимулацији и хемиотерапији у лијечењу примарних и злоћудних тумора јетре на јунским сусретима хируга у Фочи говорио је професор Универзитетско-колиничког центра Љубљана, Блаж Тротовшек.

-То је заправо комбинација употребе електричних сигнала и хемиотерапије којом постижемо у туморским ћелијама хиљаду пута већу концентрацију непожељних учинака хемиотерапије, а јако потентно дјеловање баш на мјесту које желимо. То је једна од метода коју смо ми први увели, а може да се примјењује свуда уз одговарајућу опрему која јесте доста скупа, али дјелотворна-појаснио је Тротовшек.

Пред хирурзима Српске и Србије на Симпозијуму се нашло још девет практичних примјера с повољним исходом у лијечењу пацијената.

-Теме су јако корисне, практичне, оне које се корсте у свакодневном хируршком раду и ово је још једна прилика, као и сваке године, да размијенимо искуства са водећим свјетским експертима из области абдоминалне, онколошке и других хирургија, као и да стекнемо нове вјештине, пријатељства и сарадњу-казао је члан Организационог одбора Симпозијума и директор Универзитетске болнице Фоча, Ненад Лаловић.

Велики значај овог скупа у Фочи је да се у континуитету размијењују стручне и научне идеје, сматра декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић.

-Мислим да представља озбиљан допринос за све који слушају, има ту и студената специјализаната и опробаних студената и овај симпозијум и јесте дио стратегије развоја факултета-казао је Бокоњић.

Од 2008. године од када је Фоча домаћин Симпозијума хирурга Српске и Србије, учествовало је више од 2.000 хирурга који су се упознали са десетинама одличних постигнућа у операционим салама.

Оцјене учесника Симпозијума свих ових година непромијење су- један је од најорганизованијих и с најквалитетнијим предавачима у овом дијелу Европе.

Учеснике тродневног Симпозијума поздравили су амбасадор Србије у БиХ Иван Тодоров и замјеница начелника општине Фоча Весна Рашевић. Научном скупу присуствовали су и представници Амбасаде Јапана у БиХ.

Извор Радио Фоча