Медицински факултет: Расте број старих лица, заслужују бољу бригу и више пажње

Потребно је пробудити колективну свијест становништва да стара лица заслужују бољу бригу, више пажње и уважавања, поручено је са стручног предавања на Медицинском факултету у Фочи, којим је обиљежен Међународни дан старих лица, у организацији Катедре за здравствену његу и заштиту и Црвеног крста Фоча.

На предавању је истакнуто да се демографска слика у БиХ и Републици Српској из године у годину погоршава, да је у укупној популацији све већи удио лица старијих од 65 година, па самим тим расту и њихове потребе.

Просјечна старост популације у БиХ 1950. године била је 19,5 година, 1991. године попела се на 34 године, а данас је већ достигла 45 година.

Шеф Катедре за здравствену његу Медицинског факултета Јелена Павловић каже да Фоча спада међу четири најстарија града у БиХ са 25 одсто старијих од 65 година.

„То заиста тражи велике напоре, бројне кадровске капацитете гдје сви ми требамо мултидисицплинарно прићи и помоћи особама у трећој животној доби. Кроз оваква предавања трудимо се са нашег научног аспекта да истакнемо шта је то важно за геријатријску популацију“, рекла је Павловићева.

Катедра за здравствењу његу обиљежавање Међународног дана старих лица организовала је заједно са Општинском организацијом Црвеног крста у Фочи, која успјешно већ трећу годину реализује пројекат “Њега и помоћ у кући старим и немоћним лицима“, а који укључује и компоненту „Активно и здраво старење”.

Секретар Црвеног крста Снежана Ковач каже да тренутно имају 70 корисника, којима помажу четири његоватеља и више волонтера.

„Набавка хране, лијекова, одвођење љекару до болнице и назад, набавка помагала, која нам обезбјеђује наш донатор. Имамо одличну сарадњу са општином, Домом здравља, Универзитетском болницом и Факултетом, али морам напоменути да овај пројекат финаснирају Црвени крст Швајцарске, општина и Општинска организација црвеног крста“, рекла је Ковачева.

Она је поздравила одлуку општине да крене у изградњу старачког дома у Миљевини код Фоче, јер је то, како је нагласила, реална и велика потреба.

У склопу обиљежавања Међународног дана старих лица организовано је и мјерење шећера у крви и крвног притиска Фочака.

Обиљежавање дана старих лица само је једна у низу бројних активности које је Медицински факултет организовао у предвечерје великог јубилеја- три деценије постојања ове вискошколске установе.

Извор Радио Фоча