Други српски конгрес молекулске медицине у Фочи

Молекулска основа канцерогенезе и одговор имуног система у одбрани организма од тумора и инфекција међу најважнијим су темама Другог српског конгреса молекулске медицине у Фочи, који је окупио стручњаке са Војномедицинске академије, београдског Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ и природно-математичких и медицинских факултета из региона.

Уз размјену искустава и научних сазнања, скуп на Медицинском факултету Фочa прилика је и да се учесници упознају са резултатима најновијих истраживања које ће представити више од 50 еминентних истраживача.

Проналазак туморских маркера који би љекарима помогли да планирају одговарајућу терапију за пацијенте, те олакшали прогнозу исхода болести у фокусу је научника, каже Никола Танић, молекуларни биолог са београдског Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“.

Када причамо о маркерима, мислимо прије свега на детекцију молекула за дати тумор који би били циљни у терапији. Неки тумори су доброг карактера. Тумори дојке имају добру карактеризацију, знамо молекуле које требамо да третирамо, па је терапија врло успјешна. Исто тако је са туморима дебелог цријева. Међутим, када дођемо на терен других тумора, као што су меланоми или неки тумори плућа, имамо проблем-рекао је Танић.

Стручњаци тврде, српска наука иде у корак са свијетом.

Све присутнији тренд је да се истраживања спуштају на молекулски, ћелијски и исподћелијски ниво. На гене и њихове продукте. У потпуности смо ухватили ритам са најбољим свјетским истраживачима и оптимиста сам да ћемо у годинама пред нама напредовати и да ће резултати бити све бољи – рекао је Небојша Арсенијевић, предсједник Српског друштва за имунологију, молекулску онкологију и регенеративну медицину.

Конгрес је прилика и за проширење сарадње овдашњег Медицинског факултета са регионалним истраживачким институтима. Међу приоритетима су заједничка истраживања на пољу имунологије и генетике, каже декан Медицинског факултета Фочa Дејан Бокоњић.

Овај скуп је много значајан за Центар за биомедицинска истраживања Медицинског факултета Фоча, јер наши млади истраживачи долазе у контакт са врло реномираним колегама. Успостављају се нова пријатељства, али и учвршћује постојећа сарадња-рекао је Бокоњић.

Конгрес молекулске медицине дио је програма обиљежавања јубиларне три деценије постојања и рада Медицинског факултета Фочa.

Извор Радио Фоча