Медицински факултет јуче јe обиљежио Дан Факултета и 27 година рада у Републици Српској, као члан Универзитета у Источном Сарајеву.

Медицински факултет јуче јe обиљежио Дан Факултета и 27 година рада у Републици Српској, као члан Универзитета у Источном Сарајеву.

Током протеклих 27 година, Медицински факултет у Фочи наметнуо се као један од лидера у побољшању здравља људи кроз образовање вјештих и друштвено одговорних доктора медицине и стоматологије, дипломираних специјалних едукатора и рехабилитатора и дипломираних медицинара.

Захваљујући уложеним напорима наставника и сарадника, помјерене су границе на пољу наставе, истраживања, медицинских услуга и улоге Факултета у друштву.

Подржавајући реформске процесе у високом образовању, Медицински факултет је први у Републици Српској организовао наставу на студијском програму Медицина на енглеском језику и уписана су 53 студента.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић истакао је да Медицински факултет у Фочи почива на четири стуба – одличној уписној политици и селекцији кандидата, изузетном квалитету наставе, постдипломским студијама, чији начин организације може да служи за примјер другим факултетима, те све интензивнијем научно-истраживачком раду.

„Као резултат 27 година одговорног и изузетно мукотрпног рада, Медицински факултет је постао лидер Универзитета у Источном Сарајеву, а сигуран сам и лидер у Републици Српској. То је најбројнији факултет Универзитета у Источном Сарајеву, први пут се уписује генерација страних студената, а када гледамо укупан број уписаних у прву годину, овдје је уписано 20 одсто од укупног броја бруцоша на Универзитету“, рекао је ректор Кулић.

Декан Медицинског факултета проф. др Дејан Бокоњић рекао је да ће студентима у будућности понудити још квалитетније услове, с обзиром да се ове године и инфраструктурно уређује Факултет.

„Настава на енглеском језику је пун погодак, пред нама је велики и одговоран посао. То ће бити одлично и за локалну средину, јер ће доћи доста страних студената. Увјерен сам да Медицински факултет ни у будућности неће имати проблема са привлачењем кандидата, те да ће наставити да расте“, рекао је декан Бокоњић.

На Факултету се тренутно имплементирају три `Еразмус плус` пројекта, који ће резултирати увођењем дуалног образовања, кратких циклуса студија и модерних платформи за учење. Наставници и сарадници Факултета тренутно имплементирају 11 научних пројеката, чијом реализацијом ће дати допринос развоју Универзитета у Источном Сарајеву, цјелокупног простора високог образовања у Српској и БиХ, али и унаприједити област научноистраживачког рада.

На данашњој свечаности најбољим свршеним студентима, студентима и професорима истраживачима, те заслужним институцијама и појединцима додијељена су признања и захвалнице.

Огњенка Чанчар је најбољи студент на студијском програму Медицина, са просјеком оцјена 9,85. Најбољи млади истраживач ове године је виши асистент Хелена Марић Кујунџић, док је Огњен Раљић најбољи студент истраживач. Професор Биљана Мијовић најбољи је професор истраживач.

Овогодишњи добитници признања за помоћ и подршку у раду и развоју Факултета су начелник општине Фоча Радисав Машић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић и директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић.

На свечаности се обратио начелник oпштине Фоча г. Радисав Машић истичући да је ово признање локалној заједници за помоћ коју пружа Факултету од његовог оснивања, а захваљујући коме у Фочи борави 1.500 студената.

Током борбе са пандемијој корона вируса, студенти Медицинског факултета, наставници и сарадници су кроз рад у инфо центру били на располагању становништву Републике Српске. Свој допринос широј друштвеној заједници пружиће и кроз истраживање колективног имунитетна на COVID-19, које ће спровести заједно са колегама са Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци, Института за јавно здравство Српске и Свјетском здравственом организацијом.

И у наредном периоду Медицински факултет ће наставни и са унапређењем наставног процеса кроз организацију докторских студија из области биоинжењеринга и медицинске информатике заједно са Електротехничким и Машинским факулетом Универзитета у Источном Сарајеву, а планирају да наредне године упишу и прву генерацију страних студената на студијски програм Стоматологија на енглеском језику.

Обиљежавање Дана Факултета прилагођено је тренутној епидемиолошкој ситуацији, уз придржавање свих мјера које су прописале надлежне институције Републике Српске.