Медицински факултет Фоча: Јединствен у региону, све признатији у свијету

Медицински факултет у Фочи ове године уписао је рекордан број бруцоша, чак 330, што представља једну четвртину од укупног броја уписаних бруцоша на Универзитету у Источном Сарајеву, истакнуто је на обиљежавању 29. рођендана ове високошколске установе. Факултет тренутно похађа више од 1 700 студената из региона, Европе, Азије и Америке. Интересовање за индекс факултета, који је јединствен у региону, а све признатији у свијету, расте из године у годину.

Двадесет девет година постојања Медицински факултет у Фочи дочекао је с посебним резултатима, снажним напорима наставника и сарадника факултета. Помјерили су границе у настави, истраживањима, науци и медицинским услугама, као и међуконтиненталне границе. Трећа је академска година, од када су први у РС организовали наставу на студијском програму медицина на енглеском језику и уписали 130 студената. Рекорде биљеже и у свим другим областима.

-Почевши од тога да смо ове године уписали готово 350 студената на прву годину студија, да имамо у трансферима још 50 до 60 нових студената који по различитим основама студирају, да смо близу укупног броја студената од двије хиљаде, да наш импакт фактор расте и износи око 130, да инфраструктурни радови напредују, да смо модерно опремили просторије факултета, ојачали структуру кадрова на свим студијским програмима и да уз озбиљну међународну сарадњу можемо несметано изводити наставу, поносим се-рекао је декан Медицинског фаултета у Фочи Дејан Бокоњић.

Са постигнутим успјесима од 1993. године, када се почело у оскудним условима и тешким временима, Медицински факултет израстао је у стуб развоја Фоче, Универзитета у Источном Сарајеву и источног дијела Републике Српске. Континуирана подршка стиже од локалне заједнице, универзитета широм Европе и од Владе РС.

-Како је стасавао Медицински факултет, тако се развијала и општина Фоча и Република Српска. Поносни смо јер сваке године у свим сегментима праве нове искораке, нарочито на студијском програму медицина на енглеском језику који је заживио у пуном капацитету и бројке говоре саме за себе. Похвалио бих сарадњу са Владом Републике Српске која је имала разумијевање за улагање у зграду факултета и надамо се да ћемо у наредим годинама успјети да изградимо нове смјештајне капацитете за све студенте-рекао је начелник општине Милан Вукадиновић.

Дан факултета традиционално је обиљежен свечаном академијом на којој су додијељена признања појединцима заслужним за развој факултета и захвалнице наставницима, сарадницима и радницима. Добитница највећег признања – Плакете факултета, ове године је министарка финансија РС Зора Видовић, а признање ће бити накнадно уручено.

Награду за најбољег наставника истраживача добио је Бојан Јоксимовић, док је најбољи студент истраживач Драган Спаић.

Јоксимовић је ове године са колегама са других универзитета, између осталих из САД, Канаде и Србије, објавио четири научна рада.

-Захваљујући ранијим публикацијама, препознат сам од колега из иностранства, па сам добио позив са клинике са Рочестера из САД, да одрадим стастистичке анализе, што ми је такође велика награда за труд и рад- рекао је Јоксимовић.

-Прије свега лијепо је радити у оваквом колективу и то је велика част. То носи и одговорност, а награда није само моја, већ мојих професора и колега-рекао је Спаић.

Међу награђенима је Багван Синг, посредник из Индије, одакле је све више и више студената на Медицинском факултету у Фочи.

-Ово је прави тренутак да могу да истакнем да смо ове године имали стотину нових студената из Индије који су уписали медицину овдје, за разлику од прошле године када тај одзив није био велики и било је само осам студената. Био сам у многим земљама свијета и посредовао при упису студената, али са правом могу да истакнем да је овај факултет најбоље мјесто за стицање знања, искустава, праксе, са виском квалитетом наставе и предавача. Квалитетно знање овдје је загарантовано и у првом плану, према томе овај Факултет је број један за студенте-истакао је Синг.

Медицински факултет лани је добио ново рухо, захваљујући пројекту енергетске ефикасности , који је финансирала Влада Српске. Факултет је својим средствима и уз подршку локалне заједнице доградио и један спрат и уз помоћ Владе приводи се крају опремање.

Од оснивања факултета 1993. године, Медицински факултет у Фочи уписало је скоро 5.000 студената, а дипломирало је 1.800.