Održan međunarodni kongres doktora stomatologije

Međunarodni kongres stomatologa okupio je na fočanskom Medicinskom fakultetu brojne stručnjake iz ove oblasti iz RS, BiH, Srbije i Makedonije koji će predstaviti novine u savremenoj praksi liječenja bolesti usta i zuba i razmijeniti znanja i iskustva.

Zdravlje zuba kod stanovništva u RS nije na zadovoljavajućem nivou, ocjenjuju stručnjaci. Zbog nedovoljne svijesti o očuvanju, starija, ali i srednja populacija još uvijek se okreće ugradnji fiksnih i moblilnih proteza, umjesto da na vrijeme posvete pažnju oralnom zdravlju. Jedan od zadataka stomatologa jeste prevencija u ranom djetinjstvu, kaže Sanja Gnjato, specijalista za stomatološku protetiku Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

– Treba krenuti sa prevencijom u najranijem uzrastu, od beba, pa nadalje, posvetiti veliki značaj prevenciji i popravljanju zuba u školskom i predškolskom uzrastu, a ne kao što je slučaj u školskim ordinacijama da djeca kada dobiju šestice moraju da ih vade. To je primarni zadatak i apel široj zajednici da vode računa o prevenciji i stanju oralnog zdravlja –rekla je Gnjato.

Brojke pokazuju da Republici Srpskoj ne manjka stomatološkog kadra. Trenutno je hiljadu i dvije stotine licenciranih stomatologa, dok je na birou rada stotinak stomatologa. U Komori doktora stomatologije RS očekuju skorije otvaranje stomatoloških ambulanti u školama, ali i bolji odnos Fonda prema privatnim zdravstvenim ustanovama.

-Privatne stomatološke ordinacije u RS nemaju ugovore sa Fondom, dok sve druge imaju. Nadamo se da će se to promijeniti i pojaviće se prostor za zapošljavanje mladih doktora stomatologije u našim ordinacijama-rekao je predsjednik Komore, Mladen Mišeljić.

Kompletan članak pročitajte na sajtu Radio Foče