Свјетски дан оралног здравља

Сваки дванаестогодишњак на подручју Старе Херцеговине има у просјеку шест обољелих сталних зуба, а статистика је слична и у осталим регијама Републике Српске, рекла је специјалиста дјечије и превентивне стоматологије са Медицинског факултета у Фочи доц. др Свјетлана Јанковић.

На обиљежавању Свјетског дан оралног здравља, који су професори и студенти стоматолошког одсјека Медицинског факултета из Фоче организовали за најмлађе суграђане и њихове родитеље, Јанковићева је овај податак оцијенила као поражавајући.  “То је заиста много, јер су препоруке Свјетске здравствене организације да максималан број обољелих или извађених зуба буде три. Каријес је превентабилно обољење, што значи да може да се спријечи и нема потребе да се доведемо у ситуацију да нам зуби оболе”, упозорава Јанковићева. Она је истакла да је потребно да се становништво дисциплинује и да почне прати зубе редовно, најмање два пута дневно.
“Зашто не бисмо отишли на стоматолошке прегледе, одрасли минимум једанпут, дјеца два пута годишње? Зашто родитељи не би стекли навику да, када изникне зуб, одведу дијете да га прелакира, како би остао здрав? Зашто не бисмо коначно почели да користимо зубе, да жваћемо храну, а не да дјеци нудимо све испасирано и самљевено? Кад могу сви у свијету, можемо и ми”, рекла је Јанковићева.

Продекан Медицинског факултета, проф. др Недељка Ивковић рекла је да показатељи говоре да у БиХ има 68 одсто безубих пацијената. “Све говори да се нешто мора предузети, имајући у виду колико је орално здравље показатељ општег здравстевног стања”, упозорила је Ивковићева.

Специјалиста пародонтологије и оралне медицине Оливера Говедарица рекла је да очување усне дупље не подразумијева само очување зуба, већ и десни и осталих меких ткива. “Када неко има упаљене десни које крваре, то је као да има рану величине длана, коју би, када би се појавила било гдје друго, одмах лијечили, а у устима се то одгађа мјесецима и годинама, што доводи до губитка зуба и развоја другог по учесталости обољења усне дупље, а то је пародонтопатија”, објашњава Говедарица.
Она упозорава да бактерије из уста лако доспијевају у остале дијелове организма, па су болести које се доводе у везу са пародонтопатијом – дијабетес, кардиоваскуларне и респираторне болсети, чак и неки облици карцинома.
“Када говоримо о здрављу уста, говоримо о здрављу организма у цјелини”, навела је Говедарица.
Студент пете године стоматологије Ивана Пецикоза навела је да се на вјежбама свакодневно сусрећу са високом преваленцом каријеса. “Зато и стављамо акценат на превенцију, јер је боље спријечити него лијечити”, рекла је Пецикоза.
Свјетски дан оралног здравља обиљежен је у фочанском Центру за културу и информисање гдје су студенти, асистенти и професори дјеци објашњавали правилан начин одржавања хигијене уста. Студенти су за дјецу извели и краћу представу, којом су на шаљив начин показали да одлазак код стоматолога није страшан и да превентивни преглед не боли.

(извор Срна)


Цијели догађај је спроведен под покровитељством компаније Curaprox-а, која се побринула да сви учесници на поклон добију четкицу и пасту за зубем, а за најмлађе учеснике и дипломе Зубић виле.