Студенти Медицинског факултета у Фочи на Интернационалном конгресу остварили најбољи резултат

Студенти Медицинског факултета у Фочи на Интернационалном конгресу SaMed 2020. остварили су најбољи резултат у области офталмологије са темом: ”Ocular Complications Of Diabetes Mellitus”.

Ментор је била доц. др Нада Аврам а у писању рада и презентацији су учествовали студенти Слађана Карановић Никола Чулум, Марија Тодоровић, Немања Бечић, Милица Ђокановић, Дијана Тришић и Милош Стајић. Поред награде за најбољи рад у области офталмологије добили су и похвалу комисије. Тема фочанских студената била је базирана на оштећењима ретине као што је крварење. Податке су добили на основу скрининга а то је уједно био и једини скрининг из те области у Републици Српској, што је један од кључних разлога због којих се комисија одлучила да похвали фочанске студенте.

Закључак истраживања је да је дијабетична ретинопатија најчешћа очна компликација пацијената са шећерном болешћу и да се раном детекцијом (преко скрининга) и адекватном терапијом може зауставити напредовање болести и компликација. Oпширније прочитајте овде.