Симпозијум дјечијих неуролога у Фочи окупио стручњаке из Србије и Српске

Симпозијум дјечијих неуролога окупио је у Фочи стручњаке из Србије и Републике Српске који су размијенили искуства и сазнања из ове области медицине. На скупу је представљено и шест стручних тема о најновијим дијагностичким и терапијским методама, те смјерницама за унапређење квалитета лијечења пацијената.

Еминентни стручњаци сагласни су – сазнања о дијагностици до којих се дошло посљедњих година умногоме су утицала на побољшање успјешности у лијечењу и најтежих облика неуролошких обољења. Због тога су, кажу, овакви сусрети од изузетне важности.

Предавање о препознавању туберозне склерозе, насљедне болести која узрокује туморе бројних органа, одржала је Јасна Јанчић, професор на Клиници за неурологију и психијатрију за дјецу и омладину београдског Медицинског факултета.

-Уколико ово обољење рано препознамо, што може бити на самом рођењу, а некада и прије, имамо много боље могућности за успјешно лијечење. Управо због тога указујемо на нове дијагностичке критеријуме, методе лијечења и лијекове који су се појавили. Нажалост, за бројне неуролошке болести немамо лијек, али постоје терапије којима можемо да ублажимо клиничку слику, да смањимо епилептичке нападе и раст специфичног тумора и на тај начин олакшамо живот пацијената. Колико ћемо у томе у будућности успијевати зависи од тога колико рано препознамо обољење и због тога је данашњи скуп битан-рекла је Јанчићева, која је и предсједник Удружења за дјечију неурологију Србије. 

Међу неуролошким обољенима која је због повезаности симптома са другим болестима тешко препознати је и пандас.

-Углавном оболијевају дјеца узраста од пете до осме године. Пандас може да се јави и код дјеце са аутизмом, али се у таквим случајевима тешко препознаје, због сличних симптома. Болест је могуће лијечити и управо због тога је важно да је на вријеме препознамо. Стрептококна инфекција само је један од низа узрока пандаса, али стрептокок може да доведе и до запаљење грла. Ипак, битни су неуропсихијатријски симптоми, који су индиректно повезани са стрептококном инфекцијом-рекла је Јелена Бера, дјечији неуролог у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“.

Да би се дошло до успјеха у лијечењу дјеце, уз правовремено постављање дијагнозе, неопходан је и мултидисциплинаран приступ, каже специјалиста педијатрије у Универзитетској болници Фоча Горан Поповић.

-Када је ријеч о дјеци неуролошка слика је таква да највише пацијената имамо са епилепсијом и њихов број се повећава. Због тога се указала потреба за формирањем кадра, али и оваквим скуповима-рекао је Поповић.

Декан Медицинског факултета Фоча Дејан Бокоњић сматра да дјечија неурологија у стручној пракси заслужује већу пажњу, због чега ће се, како каже, трудити да Симпозијум од наредне године прерасте у Конгрес дјечијих неуролога.

-Договорили смо се да професори из Удружења за дјечију неурологију Србије убудуће долазе у Фочу, да држе предавања нашим студентима и да се повежемо кроз научно-истраживачке пројекте. Размијенили смо искуства и нашли доста тога што би могли заједно да радимо-истакао је Бокоњић.

Симпозијум  под називом „Новине у дјечијој неурологији“ организовали су Удружење за дјечију неурологију Србије и Медицински факултет Фоча.