Обиљежен Свјетски дан здравља у Фочи

Медицински факултет Фоча је у сарадњи са ЈЗУ Дом здравља Фоча, ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске Регионални центар Фоча, ЈЗУ Апотека Фоча и Удружењем дијабетичара Фоча обиљежио Свјетски дан здравља. Овогодишњи слоган Свјетског дана здравља је: „Примарна здравствена заштита – основ универзалне покривености здравственом заштитом”.
Квалитетна и приступачна примарна здравствена заштита покрива већину здравствених потреба током живота, укључујући услуге као што су: скрининг, вакцинациа, информације о томе како спријечити настанак болести, планирање породице, лијечење, координацију са другим нивоима здравствене заштите и рехабилитација. Услуге се пружају грађанима на територији на којој живе и раде. Здравствени радници имају кључну улогу у едукацији пацијената о томе како да се брину о свом здрављу, координишу потребе својих пацијената и заговарају код руководилаца здравствених установа и креатора политике унапређење услуга у складу са потребама пацијената.
Грађани Републике Српске најчешће оболијевају и умиру од болести срца и крвих судова, малигних болести и дијабетеса. Значајно учешће заузимају и болести које се могу спријечити вакцинама. С друге стране око трећина становништва пуши цигарете, преко 55% конзумира алкохол, око 58% има слабу физичку активност, а сваки десети грађанин досољава храну прије него је проба. Осим тога, само око 32% беба млађих од шест мјесеци је дојено.
Зато је Свјетски дан здравља и ове године био прилика да подсјетимо становништво на значај здравих стилова живота и превенцију фактора ризика за настанак најчешћих поремећаја здравља.
Тим поводом грађанима је вршено мјерење нивоа шећера у крви, крвног притиска, а пружани су и савјети о исхрани, физичкој активности, пушењу и превентивним прегледима.