НОВИНЕ У ДЕЧЈОЈ НЕУРОЛОГИЈИ 2

У Републици Српској све је већи број дјеце са епилепсијом и другим неуоролошким болестима, а да се не зна тачан разлог толиког раста, па су стручни скупови дјечијих неуролога од огромног значаја за развој ове гране медицине, истакнуто је на Другом међународном симпозијуму неуролога “Новине у дечјој неурологији” на Медицинском факултету Фоча.

Једнодневни симпозијум организовало је Удружење за дечију неурологију Србије у сарадњи са Медицинском факултетом.

Велики број младих љекара има прилику да чује најновија достигнућа у области дјечије неурологије, која кроз  двадесетак тематских радова излажу водећи неуролози Србије и Републике Српске, уз онлајн учешће и специјалног госта Татјане Мишченко из Русије.

Предсједник Удружења за дјечију неурологију Србије Јасна Јанчић рекла је да овај симпозијум, који се другу годину заредом одржава у Фочи, повезује различите дисциплине- неурологију, дјечију неурологију, педијатрију, гинекологију, и отвора нове перспективе које ће омогућити боље лијечење пацијената.

Она је навела да се, између осталог, на симозијуму говори о епилепсији и мултипла склерози код дјеце, те о ријетким болестима за које до скоро није било лијека, а данас су љечиве болести, попут спиналне мишићне атрофије, неурофиброматозе и других болести.

Јанчић је рекла да се, према званичним подацима, 2021. године у односу на 2013. годину, у свијету биљежи повећање од 30 одсто обољеле дјеце и адолесцената од мултипла склерозе.

“Да ли је повећање броја обољеле дјеце посљедица бољих дијагностичких критеријума које смо установили, или је то посљедица наше веће свјесности и бољег препознавања овог ентитета остаје питање, али је поражавајућа чињеница да више од 30.000 деце у овом тренутку на свијету болује од мултипла склерозе”, рекла је Јанчићева.

Она је додала да је, напретком медицине, у случајевима мултипла склерозе и епилепсије данас доста боље препознавање болести, а да је управо то најважније- јер се раним постизањем дијагнозе и раним постављањем терапије побољшава квалитет живота дјетета.

Декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић каже да, нажалост, број дјеце обољеле од неуролошких болести из године у годину расте, па овакви скупови имају огроман значај, посебно због тога што повезују базичну науку и клиничку медицину.

“Као закључак овог скупа, изаћи ће један број пројеката које ћемо финансирати ми као Медицински факултет, а које ћемо заједнички дефинисати. Надам се да ћемо на сљедећем скупу презентовати резултате које ћемо добити нашим истраживањима”, каже Бокоњић.

Он је констатовао да је у Републици Српској све већи број дјеце са епилепсијом, а да се не зна тачан разлог толиког раста тог обољења.

“Када сам ја био млађи љекар, знали смо сву дјецу напамет како се зову која имају епилепсију, а данас имамо 500-600 дјеце која се воде кроз наше картоне са различитим врстама епилепсије. Имамо пораст и свих осталих, поготово аутоимуних и неуромишићних болести, мултипла склерозе и других болести и зато је ово све актуелнија тема”, упозорава Бокоњић.

Дјечија неурологија је још у развоју и свуда је недостатак дјечијих неуролога, напомиње Бокоњић. Управо овај симпозијум утиче на развој овог дефицитарног кадра, па су тако два млада љекара из Фоче, истиче декан Медицинског факултета, усмјерена ка овој грани медицине, од којих се очекује да буду замајац развоја дјечије неурологије у овом дијелу Српске.

“Дефинитивно, мислим да ће овакав скуп и овакво потенцирање ове проблематике довести до већег броја специјализација, односно усмјеравања и педијатара, али и директно људи који ће завршавати као специјализацију дјечију неурологију”, рекао је Бокоњић.

Међу предавачима на симпозијуму је и Сергеј Томић из Института за примјену нуклеарне енергије Универзитета у Београду.

Он је представио резулатате имунолошког истраживања улоге и терапијског потенцијала ћелија мијелоидног поријекла у лијечењу мултипла склерозе.

“Специфична активација оваквих ћелија може да спријечи настанак и развој болести, тако да нас веома интересује на који начин овакве ћелије и можда специфични начини њихове активације помоћу наномедицине би евентуално могли у будућности да се примјене у лијечењу пацијената са мултипла склерозом”, рекао је Томић.

На симпозијуму је изражено увјерење да ће се сарадња научника са љекарима продубити, јер је, како је истакнуто, веза између претклиничких и клиничких испитивања неопходна да би било каква терапија нашла примјену.

Извор Радио Фоча