Међународни дан медицинских сестара

Међународни дан медицинских сестара-техничара, 12 мај је прилика да се ода признање непроцјењивом доприносу сестринске професије у систему здравствене заштите. Улога медицинских сестара и техничара је незамјењива. Процјена Међународног вијећа медицинских сестара-техничара (ICN-а) јесте да ће глобално до 2030. године недостајати више од 13 милиона медицинских сестара. Свјетска здравствена организација указује на важност улагања у образовање медицинских сестара, те јачања и препознавања сестринске улоге у здравственом систему. Због те важне чињенице, Катедра за здравствену његу на Медицинском факултету у Фочи организовала је I стручни скуп сестринства под истим називом како је и Међународно вијеће медицинских сестара-техничара одабрало за обиљежавање овогодишњег празника ,,Улагањем у сестринство и поштовањем права до глобалног здравља”. С правом се може рећи да је сестринство морална, практична, комуникативна и креативна професија, те да се то име мора бранити само квалитетним радом, континуираним учењем и љубављу према човјеку и професији на добробит корисника здравствене заштите. На стручном скупу презентовани су радови из области сестринства, а на крају скупа су додијељени цертификати свим ауторима.

Такође, Катедра за здравствену његу на Медицинском факултету у Фочи уједно је и прославила 15 година постојања студијског програма Здравствена њега у Фочи. Све те важне чињенице промовисане су помоћу монографије под називом “Коријени постојања сестринства регије Фоча”. Промоција данашње публикације има за циљ да не дозволи да вео заборава прекрије све оно што се дешавало у развоју сестринске професије.

Здравствена њега и након петнаест година континуираног рада има јасно зацртане планове у будућности, према највишим стандардима за сестринску професију, да и даље трудимо, непрестано указује на потребу и важност да медицинске сестре заслужују поштовање због широког дијапазона послова које обављају. Задатак јесте да се и даље његују не само пацијенти, већ и професија сестринства. У нади и увјерењу да ће студијски програм Здравствена њега на Медицинском факултету у Фочи са својим бројним знаменитостима овог града бити расадник добре праксе, сигурно мјесто за учење и рад, мјесто гдје ће се размјењивати искуства и презентовати новине на пољу сестринске његе и бриге за пацијенте.