Mедицински факултет промовише Ерасмус дан

Медицински факултет Универзитета у Источном Сарајеву данас 15.10.2020. године обиљежава Ерасмус дан као корисник различитих Ерасмус програма. На овај начин Медицински факултет Универзитета у Источном Сарајеву придружује се високошколским и осталим установама које широм свијета организују ове врсте промотивних активности од 15-17. октобра 2020. године.

Медицински факултет Универзитета учествује у програмима Ерасмуса од 2015. године када је овај програм покренут. Недавно је имплементиран Ерасмус+ КА2 пројекат „Јачање интернационализације у БиХ високом образовању“ (2015-2019), путем којег је Медицински факултет размијенио искуства ЕУ партнера у системском успостављању интернационализације. У складу са позитивним искуствима, од ове академске године 2020/21 покренут је студијски програм Медицине на енглеском језику. Тренутно је на Медицинском факултету уписано преко 50 студената који ће студирати на енглеском језику, а долазе из Рима, Палерма, Каљарија, Катмандуа, Карачија, Калкуте, Даке и др.

Медицински факултет Универзитета у Источном Сарајеву партнер је у структуралном пројекту Ерасмус+ КА2 „Јачање капацитета за имплементацију дуалног образовања у БиХ“ (www.dualsci.unze.ba) који је одобрен 2019, а трајаће до 2022.

Медицински факултет такође је партнер у одобреном пројекту Ерасмус+ КА2 „Развој кратких циклуса студија у високом образовању у БиХ“ чија ће реализација започети у јануару 2021 године.

Битно је напоменути да Медицински факултет учествује и у програмима мобилности у оквиру Ерасмус+ КА1 са Медицинским Универзитетом у Лублину (Пољска) и Политехничким Универзитетом Порто (Португал).

У складу са Стратегијом интернационализације Универзитета у Источном Сарајеву 2018-2023, Медицински факултет планира повећање броја мобилности наставника и студената, као и подношење већег броја различитих апликација пројеката у оквиру будућих Ерасмус програма.