Дан Медицинског факултета: Расту из године у годину, пријемни испит и у Милану

Медицински факултет у Фочи тренутно похађа 1.630 студената, највише од оснивања, а ове године уписано је 206 бруцоша, највише од свих факултета Универзитета у Источном Сарајеву, истакнуто је данас на обиљежавању 28. рођендана ове високошколске установе.

Број бруцоша биће још већи када му се дода и 25 до 30 студената из ЕУ и Азије, који ће ускоро бити уписани на студиј на енглеском језику, те студенти  другог и трећег циклуса студија.

Од оснивања факултета 1993. године, Медицински факултет у Фочи уписало је 4.786 студената, а дипломирало је 1.477.

Дан факултета традиционално је обиљежен свечаном академијом на којој су додијељена признања појединцима заслужним за развој факултета.

Добитници највећег признања- Плакете факултета, ове године су министар здравља Српске Ален Шеранић и директор републичког Фонда здравственог осигурања Дејан Кустурић, а та признања биће им накнадно уручена.

Награду за најбољег наставника истраживача добила је Смиљка Цицмил, професор на студијском програму стоматологија, а за најбољег студента истраживача  Милена Божиновић из Ниша, апсолвент на студијском програму медицина.

Божиновићева каже да је годину короне искористила да пише научне радове и да их излаже на бројним међународним конгресима.

„Све је било онлајн због епидемиолошке ситуације, а писала сам радове из патофизиологије, епидемиологије, дакле, јавног здравља, такође из судске медицине и педијатрије. Себе и након факултета видим у научно-истраживачком раду“, рекла је награђена Нишлијка.

Најбољи наставник истраживач Смиљка Цицмил истакла је да је наука тимски рад, захваливши се колегама који су са њом радили.

„Циљ публиковања радова је презентовање наше установе, Фоче, цијеле државе у међународним оквирима и ово је искорак ван средине у којој живимо“, навела је Цицмил.

Награду за посебан научни допринос добио је академик Српске академије наука и умјетности Миодраг Чолић, који је у Фочи утемељио трећи циклус студија и координатор је Центра за биомедицинска истраживања.

Он је истакао да је у посљедњих шест година направљен велики напредак на овом факултету.

„Формиране су докторске студије и направљен Центар за биомедицинска истраживања гдје млади докторанди могу да раде своје докторске дисертације уз компетентне менторе. Са своје стране урадио сам најбоље што сам могао, захваљујући искуству које сам имао у образовању и научно-истраживачком раду, а наравно да увијек може боље и надам се да ће млађи да нас престигну“, поручио је академик Чолић.

На прослави 28. рођендана, Плакета је уручена и прошлогодишњем добитнику тог признања, некадашњем начелнику општине Фоча Радисаву Машићу.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић навео је да се овдје прије свега одгајају људи који ће сутра вратити осмијех на лице пацијента.

„Захваљујући раду Медицинског факултета, ми смо ове године у оквиру мултиранг листе уврштени у топ 25 институција када се говори о новинама у испитивању студената медицине, гдје се посебна пажња посвећује клиничким студијама, а не оном класичном полагању испита путем тестова. У оквиру Центра за биомедицинске науке око 60 докторанада ради дисертације, троје их је завршило, раде се радови који су објављени у престижним свјетским часописима, чији је фактор утицајности преко 16 и заиста овај факултет представља мотор развоја Универзитета у Источном Сарајеву и Републике Српске“, рекао је Кулић.

Декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић каже да имају све већи број сопственог кадра и тренутно је то 70 одсто, а остало су еминентни професори који долазе са стране.

„Настава на енглеском језику почела је прошле године и већ имамо студенте из ЕУ, а ове године смо дио пријемног испита одржали у Милану због пандемијских разлога. Уз наставу која је добра и модерна, квалитет студената, све нам то говори да смо на правом путу, који још није готов и који никад неће бити готов, али је добро утемељен и по свим аспектимо растемо из године у годину“, поручио је Бокоњић.

Запосленима и студентима, 28. рођендан честитао је и начелник општине Милан Вукадиновић, који је поручио да ће локална заједница наставити да помаже ову високошколску установу.

Он је најавио да је у сарадњи са Владом Српске, у плану изградња још једног студентског дома у Фочи.

Медицински факултет ове године добио је ново рухо, захваљујући пројекту енергетске ефикасности , који је финансирала Влада Српске.

Факултет је својим средствима доградио и један спрат и тренутно га уз помоћ Владе опремају.

Преузето са РадиоФоча.