Svjetski dan oralnog zdravlja

Svaki dvanaestogodišnjak na području Stare Hercegovine ima u prosjeku šest oboljelih stalnih zuba, a statistika je slična i u ostalim regijama Republike Srpske, rekla je specijalista dječije i preventivne stomatologije sa Medicinskog fakulteta u Foči doc. dr Svjetlana Janković.

Na obilježavanju Svjetskog dan oralnog zdravlja, koji su profesori i studenti stomatološkog odsjeka Medicinskog fakulteta iz Foče organizovali za najmlađe sugrađane i njihove roditelje, Jankovićeva je ovaj podatak ocijenila kao poražavajući.  “To je zaista mnogo, jer su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da maksimalan broj oboljelih ili izvađenih zuba bude tri. Karijes je preventabilno oboljenje, što znači da može da se spriječi i nema potrebe da se dovedemo u situaciju da nam zubi obole”, upozorava Jankovićeva. Ona je istakla da je potrebno da se stanovništvo disciplinuje i da počne prati zube redovno, najmanje dva puta dnevno.
“Zašto ne bismo otišli na stomatološke preglede, odrasli minimum jedanput, djeca dva puta godišnje? Zašto roditelji ne bi stekli naviku da, kada iznikne zub, odvedu dijete da ga prelakira, kako bi ostao zdrav? Zašto ne bismo konačno počeli da koristimo zube, da žvaćemo hranu, a ne da djeci nudimo sve ispasirano i samljeveno? Kad mogu svi u svijetu, možemo i mi”, rekla je Jankovićeva.

Prodekan Medicinskog fakulteta, prof. dr Nedeljka Ivković rekla je da pokazatelji govore da u BiH ima 68 odsto bezubih pacijenata. “Sve govori da se nešto mora preduzeti, imajući u vidu koliko je oralno zdravlje pokazatelj opšteg zdravstevnog stanja”, upozorila je Ivkovićeva.

Specijalista parodontologije i oralne medicine Olivera Govedarica rekla je da očuvanje usne duplje ne podrazumijeva samo očuvanje zuba, već i desni i ostalih mekih tkiva. “Kada neko ima upaljene desni koje krvare, to je kao da ima ranu veličine dlana, koju bi, kada bi se pojavila bilo gdje drugo, odmah liječili, a u ustima se to odgađa mjesecima i godinama, što dovodi do gubitka zuba i razvoja drugog po učestalosti oboljenja usne duplje, a to je parodontopatija”, objašnjava Govedarica.
Ona upozorava da bakterije iz usta lako dospijevaju u ostale dijelove organizma, pa su bolesti koje se dovode u vezu sa parodontopatijom – dijabetes, kardiovaskularne i respiratorne bolseti, čak i neki oblici karcinoma.
“Kada govorimo o zdravlju usta, govorimo o zdravlju organizma u cjelini”, navela je Govedarica.
Student pete godine stomatologije Ivana Pecikoza navela je da se na vježbama svakodnevno susreću sa visokom prevalencom karijesa. “Zato i stavljamo akcenat na prevenciju, jer je bolje spriječiti nego liječiti”, rekla je Pecikoza.
Svjetski dan oralnog zdravlja obilježen je u fočanskom Centru za kulturu i informisanje gdje su studenti, asistenti i profesori djeci objašnjavali pravilan način održavanja higijene usta. Studenti su za djecu izveli i kraću predstavu, kojom su na šaljiv način pokazali da odlazak kod stomatologa nije strašan i da preventivni pregled ne boli.

(izvor Srna)


Cijeli događaj je sproveden pod pokroviteljstvom kompanije Curaprox-a, koja se pobrinula da svi učesnici na poklon dobiju četkicu i pastu za zubem, a za najmlađe učesnike i diplome Zubić vile.