POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI U OBLASTI LJEKOVITOG BILJA, FITOTERAPIJE I AROMATERAPIJE

Medicinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu je potpisao sa kompanijom „LJbilje“ Ljubinje sporazum o saradnji, čiji je cilj prenošenje naučno-stručnih znanja i iskustava, organizacija i sprovođenje specijalističkih trening obuka iz oblasti fitoterapije, aromaterapije i tradicionalne medicine kao i zajedničko nastupanje na regionalnim i projektima međunarodnog značaja iz oblasti ljekovitog bilja.

U okviru predmetnog sporazuma potpisan je ugovor usmeren na organizaciju i realizaciju kontinuiranih edukacija u oblasti ljekovitog bilja, fitoterapije i aromaterapije. Edukacije su namijenjene stručnom usavršavanju zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika, u skladu sa propisima Ministarstva zdravlja, koji obavezuju na kontinuirano unapređenje nivoa znanja i vještina, u cilju praćenja i primjene savremenih naučnih i stručnih dostignuća.

U okviru potpisanog sporazuma o saradnji između Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i kompanije „LJbilje“ Ljubinje, zaključen je ugovor o zajedničkom angažovanju na realizaciji naučno-istraživačko projekta „Ispitivanje farmakološkog potencijala biljke vrijesak“ pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske.

Imajući u vidu dugogodišnje iskustvo u proizvodnji i preradi ljekovitog bilja, zadatak „LJbilja“ je obezbjeđenje proizvodnog ciklusa sirovine vrijeska i proizvoda od vrijeska –etarskog ulja i ekstrakata, dok je uloga Medicinskog fakulteta –laboratorija, analize, naučni radovi i studije, u cilju izvođenja projekta.