Obilježeno 25 godina Medicinskog fakulteta u Foči

Svečanom sjednicom na Medicinskom fakultetu u Foči danas je obilježen Dan fakulteta – 15. oktobar i 25 godina njegovog postojanja, i tom prilikom uručena su i priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić istakao je da se Medicinski fakultet u Foči razvijao i rastao zahvaljujući Vladi i vladama Srpske, ali prije svega ljudima koji su vjerovali u svoju ideju.

“Medicinski fakultet u Foči jedna je od vodećih obrazovnih ustanova u regionu sa dobrom Univerzitetskom bolnicom. Odavde izlazi kvalitetan medicinski i stomatološki kadar, kao i drugih medicinskih grana. Budućnost ove ustanove je svijetla”, rekao je Bogdanić.

Za 25 godina postojanja, fakultet je upisalo više od 4.000 studenata, a diplomiralo je 1.112.

Trenutno se na četiri odsjeka ovog fakulteta obrazuje oko 1.400 studenata.

Dekan Medicinskog fakulteta Milan Kulić rekao je da je fakultet odškolovao vlastiti kadar, ali i da se još ne odriče profesora iz Srbije.

On je naglasio da se nastavni proces stalno usavršava, a da je posljednjih nekoliko godina akcenat na razvoju nauke kroz Centar za biomedicinska istraživanja.

“Nastavićemo sa ulaganjima u ovaj centar, prije svega u mlade kadrove, da kroz različite projekte zaposlimo mlade istraživače, jer bez njih nema budućnosti ovog fakulteta”, rekao je Kulić.

Plaketa za najboljeg studenta istraživača u protekloj školskoj godini pripala je Petru Vidoviću iz Zvornika, a najbolji istraživač među profesorima je docent sa odsjeka stomatologija Jelena Krunić.

Uručene su i zahvalnice zaslužnim profesorima i radnicima fakulteta, kao i pojedincima, organizacijama i ustanovama sa kojima fakultet ostvaruje dobru saradnju.

Među nagrađenima je i Centar za kulturu i informisanje.

Svečanoj sjednici su, između ostalih, prisustvovali i ministar porodice omladine i sporta Jasmina Davidović, načelnik opštine Foča Radisav Mašić, prvi rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vojislav Maksimović i prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik.

Izvor Radio Foča